Kreatív ötletek - praktikák, technikák és ötletek oldala: Madáretetők - Tavaszi
Felhasználónév:    Jelszó:    Adatok megjegyzése     
Főmenü
ARCHIVUM
Iskolakezdés új
Iskolakezdés
Alma
Madárijesztő
Szüret idején
Tökök
Madáretetők
Levélhullás

Madáretetők - Tavaszi
Tavaszi madáretető bejárati ajtóra


Madáretető mérete: 27.5x21 cm
Tábla mérete: 14x4.5 cm


Ha a környezetünkben nem fészkeltek be a madárkák, azért nem kell őket nélkülöznünk. Készítsük el bejárati ajtónkra ezt a madáretetőt, melyre már befészkelt a kismadár.
 
Kellékek: 25x30 cm-es 0. 5 cm vastagságú rétegelt lemez, tavaszi virágokkal díszített szalvéta, sizál, közepes vastagságú drót, festékek, ragasztó, vízálló lakk, műmadár


Nyomtassuk ki a madáretető és a táblácska sablonját, majd ollóval vágjuk ki. A madáretető részen a lyuk helyét szintén vágjuk ki. Ezután helyezzük rá őket a rétegelt lemezre, majd ceruzával rajzoljuk körbe a sablont. A lyuk helyét is rajzoljuk fel,ezt akár körzővel is rárajzolhatjuk a falapra. A furatok helyét szintén jelöljük át.
 
A jelölések szerint fúrjunk kisebb lukakat a madáretető tető részére és aljára, valamint a táblácskára. A középső lyuk belsejébe fúrjunk akkora lukat, hogy a dekopírfűrész fűrészlapja beleférjen. Innen elindulva vágjuk ki a kört, majd körvonalak mentén vágjuk ki a madáretetőt és a táblácskát. A széleket csiszolópapírral csiszoljuk át.
 

A szalvétát a középvonal mentén tépjük ketté, és a felső réteget vegyük le, ezt fogjuk használni. A szalvétát helyezzük a madáretetőre, és halványan, egy-két helyen jelöljük be meddig ér. Vegyük le a szalvétát, majd ezt a részt egyenletesen kenjük be ragasztóval. Hagyjuk megszáradni a ragasztót, majd helyezzük rá a szalvétát. Közepesen meleg, gőz nélküli állapotban lévő vasalóval vasaljuk fel rá a szalvétát. A felesleges szalvétát, az élek mentén tépkedjük le. Ha a falapunk sötétebb árnyalatú, akkor a ragasztózás előtt alapozzuk le fehér festékkel vagy alapozóval. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a szalvéta ragasztás után sötét lesz.
 
Következhet a festés. A szalvéta hátterével megegyező zöldes színt keverjünk ki, így a szalvétát szépen össze tudjuk dolgozni a fa résszel. A madáretető szalvétázatlan részeit, a tető kivételével, fessük be ezzel a színnel. Ahol a szalvéta van, a minták között vékony ecsettel fessünk rá a szalvétára, egészen a minták tövéig. Ugyanezzel a színnel fessük be a táblácskát is. Ha a szalvéta aljarésze más színű, akkor ahhoz való festéket is keverjünk ki, majd fessük be vele. A madáretető tetőrészét sötétebb zölddel fessük be, majd a lyuk köré ugyanezzel a színnel tegyünk apró pöttyöket. A táblácskára másoljuk át a feliratot, majd a sötétebb zöld színnel fessük ki. Ha a szalvéta mintáját élénkíteni szeretnénk, akkor a mintának megfelelő színnel fessük át a mintákat.Ha a festék megszáradt, a madáretető szalvétázott elejét kenjük át ragasztóval. Ennek száradása után matt, vízálló lakkal fújjuk le a madáretető részeit.
 
Állítsuk össze a madáretetőt. Egy farúdra, lehet vastagabb ceruza is, tekerjünk rövidebb, tetszőleges hosszúságú drótot, majd húzzuk le róla. Ebből két darabot készítsünk. Ezeket a drótokat helyezzük a madáretető alján lévő lukakba, a végeit pedig hajtsuk vissza, és tekerjük a drótot egymáshoz. A másik végére pedig a táblácskát fűzzük fel. A drótból készítsünk egy hosszabb darabot is, ezt pedig a tetőrészen található lukakba fűzzük bele.
 
Készítsük el a fészket. Barna sizálból készítsünk kis fészket, amibe tehetünk vékony pici gallyakat is. Ezt a fészket ragasztópisztoly segítségével ragasszuk a madáretetőn lévő lyukba. A fészek tetejére pedig ragasszuk bele a műmadarat.
A weboldalon található tartalom az a-x.hu szellemi tulajdonát képezi, a tulajdonos előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online,
sem nyomtatott formában nem használható fel.

{THEMEDISCLAIMER}